Opublikowano

Warsztaty herbaciane – Z herbatą dookoła świata

Zapraszamy na pierwszy z bezpłatnych warsztatów w ramach cyklu Jesień z kulturą w Herbatece pt. “Z HERBATĄ DOOKOŁA ŚWIATA – warsztaty herbaciane”, które odbędą się już 4 grudnia 2018 roku o godzinie 17.00.

Zapraszamy Was w podróż w poszukiwaniu niezapomnianych aromatów i smaków herbat różnych kultur (chińskiej, japońskiej, marokańskiej, rosyjskiej oraz indyjskiej).
Myślisz, że umiejętność zaparzania dobrej herbaty jest trudna i zarezerwowana dla wybrańców (czajmanów)? Nic z tych rzeczy!
Wystarczą 3 godziny kursu, by rozpocząć nowy etap Twojej przygody z herbatą.

Zapraszam każdą chętną osobę, która chciałaby się zanurzyć w herbacianym świecie. Wspólnie odkryjemy tajemnicę dobrze zaparzonego naparu, takiego – którym przyjemnie można się delektować.

Podczas naszego spotkania rozmiłujemy się w piciu herbaty poprzez uważne oglądanie herbacianych liści z różnych stron świata, wąchanie ich oraz degustację. Uruchomimy wszystkie zmysły…

Spotkanie zaczniemy krótką opowieścią o uprawie herbaty i jej produkcji oraz degustacją metodą kiperską wybranych 12 herbat różnych rodzajów (z Chin, Japonii, Sri Lanki, Indii, Kenii, Korei a nawet Nowej Zelandii)
Następnie pokażemy skrócone ceremonie herbaciane:
– Cha No Yu, podczas której zaparzymy japońską sproszkowaną herbatę Matcha według tradycyjnego rytuału;
– Gong Fu Cha, gdzie z małego glinianego czajniczka yixing kilkukrotnie poleje się chińska herbata Oolong.

Po tych ceremoniach podamy Wam do skosztowania mieszankę rosyjska karawana, czyli herbatę z dodatkiem wędzonej Lapsang Souchong z konfiturą malinową. Tuż po niej – maghrebi, czyli herbatę zieloną z miętą pijaną przede wszystkim w Maroko. Będziemy także świadkami rozkwitania herbaty białej tzw. kwitnącej pochodzącej z chińskiej prowincji Fujian. Ostatnim przystankiem będą Indie – poczujemy całą gamą aromatycznych przypraw podczas przygotowania rozgrzewającego masala caj.

Spotkanie herbaciane zakończymy warsztatami samodzielnego zaparzania herbaty metodą „na dwa czajniczki” 😉

Jeżeli pragniesz wyzwolić w sobie moce płynące z czarki wprost do Twojego serca to serdecznie zapraszamy.

Prowadząca: Ewa Paluszkiewicz – na ścieżce herbaty jestem już piętnaście lat nie tylko zawodowo, ale przede wszystkim z serca i pasji. Jestem jedną z finalistów konkursów zaparzania herbaty: Tea Brewers Cup w Cieszynie w 2015 oraz Tea Masters Cup w Krakowie w 2016.

Wstęp wolny! Obowiązują zapisy. Ilość miejsc ograniczona (20 osób).

Aby dokonać zgłoszenia zadzwoń pod numer: 669 148 304 lub napisz maila podając swoje dane kontaktowe:
fundacja.herbateka@gmail.com

Wydarzenie współfinansowane przez Gminę Mikołów